Greenchoice, Windunie en ABN AMRO kopen windpark Greenport Venlo

Greenchoice, Windunie en het ABN AMRO Energy Transition Fund stappen samen in windpark Greenport Venlo. De aandelen zijn overgenomen van het energieontwikkelbedrijf voor Greenport Venlo, Etriplus.

Het is het tweede windpark dat door de samenwerkingscombinatie wordt gerealiseerd. Eind vorig jaar maakten de organisaties bekend een belang te hebben genomen in het windpark De Veenwieken in Overijssel.

Met de koop van Windpark Greenport Venlo breidt Greenchoice de eigen opwek van groene stroom verder uit. De verdere ontwikkeling, realisatie en operatie van het windpark neemt Greenchoice samen met Windunie en financieringspartner ABN AMRO Energy Transition Fund voor zijn rekening. De 9 windturbines produceren energie voor circa 28.000 huishoudens. Naar verwachting is het windpark eind 2020 operationeel.

De nieuwe eigenaren van het windpark stellen alle afspraken te respecteren die eerder zijn gemaakt met de provincie Limburg en de omgeving. Michiel Tijmensen, hoofd van het business development team van Greenchoice: ‘We zetten actief in op lokale participatie en kijken uit naar de samenwerking met energiecoöperaties Samenstroom (Venlo) en Reindonk Energie (Horst aan de Maas)’.

Samenstroom en Reindonk Energie begeleiden de buurtgemeenschappen rond het project bij het opzetten en uitvoeren van een leefbaarheidsfonds, dat – door de omgeving bedachte – projecten moet gaan uitvoeren. Nadat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over de ingediende bezwaren, wordt geïnventariseerd welke ideeën er zijn. Windpark Greenport vult dit fonds. Daarnaast is met de provincie afgesproken dat de coöperaties de mogelijkheid krijgen om een participatieregeling op te zetten voor maximaal 4 windmolens. Met deze regeling kunnen bewoners en bedrijven van omliggende gemeenten investeren in én profiteren van het windpark.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!