Groningse tegenstanders windmolens dreigen horecauitbaters met ‘ernstige incidenten’

AMSTERDAM – Tegenstanders van windenergie in Groningen hebben een brief doen uitgaan naar horecabedrijven in Veendam en Scheemda dat er “ernstige incidenten” kunnen plaatsvinden tijdens informatiebijeenkomsten die de overheid gaat organiseren.

C: RWE
C: RWE

Dit schrijft het Dagblad van het Noorden dit weekend. Het gaat om bijeenkomsten over windmolens van Windpark N33 die op 3,4 en 8 juni worden gehouden.

Actieverenigingen Storm Meeden en Stichting Platform Tegenwind N33 hebben de brief opgesteld.

In de brief zeggen ze hun eigen achterban niet meer in de hand te houden. Ze zouden de horeca-uitbaters willen waarschuwen voor ernstige incidenten, waar zij de verantwoordelijkheid niet voor willen nemen.

De tegenstanders protesteren tegen het plaatsen van enkele tientallen windmolens door RWE Innogy Windpower, Yard Energy en Blaaswind. Volgens de actiegroepen komen de windmolens te dichtbij.

Geradicaliseerd

De eerste informatiebijeenkomsten worden gehouden in Parkzicht in Veendam en in Esborg in Scheemda. De laatste bijeenkomst staat gepland in het dorpshuis van Meeden.

De demonstranten in deze streek vallen onder de meest geradicaliseerde tegenstanders van windmolens in het land. Het lokale dorp zou zijn opgesplitst in voor- en tegenstanders en er werd verklaard dat voorstanders van de windmolens als paria’s behandeld zouden worden.

De actiegroepen dreigden een lokale spoorlijn te blokkeren en als laatste wapenfeit zijn er borden gemaakt waarin RWE, afkomstig uit Duitsland, vergeleken wordt de Duitse bezetter en de boeren die hun land beschikbaar stellen worden “verraders” genoemd.

Lees meer over windenergie in Groningen in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!