Intentieovereenkomst voor investering provincie in Windpark Fryslan

UTRECHT – Gedeputeerde Sander de Rouwe van de provincie Friesland en projectdirecteur Anne de Groot van Windpark Fryslân ondertekenden maandag 7 november op het provinciehuis in Leeuwarden de  intentieovereenkomst, die is gericht op een minderheidsdeelname van de provincie in het windpark.

Het is de bedoeling uiterlijk medio mei 2017 tot een definitieve samenwerkingsovereenkomst te komen. De komende maanden wordt onderzocht hoe de deelneming precies vorm gegeven kan worden.

Deelname van de provincie in het windpark past in haar streven om te komen tot 16% duurzame energieopwekking in Friesland in 2020. In het coalitieakkoord 2015-2019 is daarvoor maximaal 127 euro miljoen gereserveerd.

Rendement

De provincie wil een deel van het rendement op haar deelname in Windpark Fryslân gaan inzetten voor duurzaamheidsmaatregelen in de provincie. Daarnaast wil de provincie initiatieven steunen in dorpen en streken langs de IJsselmeerkust met name op het gebied van toerisme en die de lokale werkgelegenheid bevorderen.

De provincie en Windpark Fryslân willen na realisatie van het windpark ook burgerparticipatie mogelijk gaan maken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door uitgifte van certificaten van aandelen of obligaties en door storting van een deel van het rendement van de investering in een Omgevingsfonds.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!