Kamp ongelukkig over uitspraak ambtenaar windpark Meeden

AMSTERDAM – Een ongelukkige uitspraak van een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken over de Rijkscoördinatieregeling werd gedaan in een emotioneel gesprek van meer dan anderhalf uur.

©: Alec MacKinnon
©: Alec MacKinnon

Dit schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in antwoord op vragen van SP-kamerlid Smaling.

De ambtenaar gaf enkele maanden geleden de suggestie dat de Rijkscoördinatieregeling, waarmee grotere windparken worden geplaatst in Nederland, bedoeld is om lokale weerstand te negeren.

Bewijs

Hij deed dat in een gesprek met de tegenstanders van de windmolens, Tegenwind N33 en Storm Meeden. Voor hen was de suggestie het bewijs dat ze moedwillig worden tegengewerkt.

Lees ook: Tegenstanders windmolens in Meeden vergelijken windparkontwikkelaar met Duitse bezetter

Kamp benadrukt niet gelukkig te zijn met de opmerkingen van de ambtenaar. “De uitspraken doen onrecht aan de manier waarop mijn ministerie overal in Nederland – en dus ook in Groningen – energieprojecten van nationaal belang tot stand wil brengen”, aldus de bewindsman.

Hij geeft verder dat de Rijkscoordinatieregeling is bedoeld om bestaande procedures te bundelen en te stroomlijnen om tijdwinst te behalen met behoud van reële inspraakmogelijkheden.

Draagvlak

Om draagvlak te vergroten voor projecten haalt Kamp ook het belang aan van financiële participatie voor omwonenden, bijvoorbeeld in windparken. “Ik blijf daar de komende jaren dan ook samen met alle betrokken partijen op inzetten.”

De plannen voor Windpark N33 zijn ondertussen nog niet onomkeerbaar. In het najaar van dit jaar wordt er een voorkeursplan opgesteld, waarop belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen.

Lees meer over windenergie in Groningen 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!