Luchthavens Schiphol draaien vanaf 2018 volledig op Nederlandse windenergie

Alle onderdelen van Royal Schiphol Group draaien vanaf 1 januari volledig op windenergie die in Nederland is opgewekt. Daarvoor zijn Eneco en Royal Schiphol Group een overeenkomst aangegaan. De stroom is afkomstig van Nederlandse windparken en zal in de komende jaren volledig uit nieuwe Nederlandse windparken van Eneco worden betrokken.

Eneco levert de duurzame stroom aan de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Lelystad Airport. Gezamenlijk verbruiken de luchthavens ongeveer 200 gigawattuur aan stroom. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 60.000 huishoudens.

Het eerste nieuwe windpark dat de stroom voor Royal Schiphol Group gaat leveren is windpark Vianen, dat vanaf januari 2018 operationeel is. Daarna volgen er meer parken, zodat vanaf 1 januari 2020 alle stroom uit nieuw gebouwde parken komt. Tot de nieuwe windparken er staan, komt de stroom van al bestaande duurzame energiebronnen in Nederland. Door de keuze voor nieuwe windparken onttrekt Schiphol geen stroom van het bestaande duurzame energienetwerk en groeit het aanbod van duurzame stroom in Nederland.

President-directeur Jos Nijhuis van Royal Schiphol Group: ‘Voor het afsluiten van ons nieuwe energiecontract hebben we niet eens nagedacht over iets anders dan in Nederland opgewekte duurzame stroom. Want een ding staat vast: de luchtvaart moet en kan duurzamer. De belangrijkste onderdelen van deze samenwerking met Eneco vinden wij dat het met alle luchthavens van de Schiphol Group is en dat er extra duurzame energiebronnen bijkomen in Nederland. Onze luchthavens kunnen tegelijkertijd én verduurzamen én economische meerwaarde hebben.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!