Milieurapport Windpark De Drentse Monden en Oostermoer in orde

UTRECHT – Het milieurapport voor het geplande windpark De Drentse Monden en Oostemoer is in orde. De milieueffecten van verschillende alternatieven van het project worden goed beschreven en vergeleken.

Dit meldt de Commissie mer, die milieurapporten van grote projecten beoordeeld.

De commissie, die normaliter altijd wel een kritiekpuntje tegenkomt, vindt dat het rapport helder uitlegt waarom is gekozen voor deze locatie in het veenkoloniale gebied.

Besluiten

In het rapport komen verschillende mogelijkheden voor het windpark aanbod, zoals het opstellen van de turbines in lijnen, rasters en zwermen.

De commissie concludeert dat er genoeg informatie over de milieu-effecten instaat voor het nemen van besluiten.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer moet uit maximaal 50 windmolens bestaan die opgeteld een vermogen hebben van 150 megawatt. Een drietal partijen. Duurzame Energieproductie Exloërmond BV, Raedthuys Windenergie BV en Windpark Oostermoer Exploitatie BV willen het windpark realiseren.

Rechtszaak

De windmolens moeten komen in de Drentse gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Onlangs hebben deze gemeenten het initiatief genomen om de regie over het windpark uit handen van Den Haag te nemen. Zij hebben hiervoor een rechtszaak aangespannen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) bepaalt nu of en waar de windmolens komen omdat het project een vermogen van meer dan 100 megawatt heeft. De gemeenten vinden dat, omdat het project door 3 partijen wordt uitgevoerd, er sprake is van 3 windparken.

Lees meer over windenergie in Drenthe in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!