‘Minister heeft helemaal niet laatste woord windpark Drentse Monden’

AMSTERDAM – De provincie Drenthe heeft de macht om een gepland groot windpark in Oost-Drenthe te voorkomen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft helemaal niet het laatste woord.

Lake Turkana, Afrika,
CC BY-SA 2.0Sandri Alexandra

Dit zegt het gemeentebestuur van de Drentse gemeente Borger-Odoorn, dat zich heeft laten informeren door een advocaat, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Volgens de juridisch expert valt het geplande windpark Drentse Monden en Oostermoer van 150 megawatt niet onder de zogenoemde Rijkscoordinatieregeling. Deze regeling geeft Den Haag de macht om het initiatief te nemen bij grotere windparken.

Windplannen

De gemeente wil dat de provincie de windplannen schrapt en dreigt anders met een stap naar de rechter. Een woordvoerster van de provincie zegt dat er niks is veranderd en dat er gewacht wordt op de uitkomst van een overleg tussen de gemeente en het Rijk.

In Oost-Drenthe protesteren lokale actiegroepen, maar ook de gemeenten zelf zijn tegen de plannen om 50 windmolens te plaatsen in de omgeving. Uit een door henzelf uitgevoerde enquête zou blijken dat driekwart van de bevolking tegen is.  

Een eerder gestart initiatief om een rechtszaak te beginnen tegen de geplande windmolens leverde relatief maar weinig respons op. Er zouden ongeveer 1.000 man nodig zijn, maar halverwege juni hadden nog maar 150 mensen zich opgegeven. 

Lees meer over windenergie in Drenthe in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!