Nieuwe tips voor turbines NOP Agrowind

UTRECHT – De windmolens van windpark NOP Agrowind krijgen nieuwe tips nadat er eind vorig jaar een onderdeel afbrak van één van de turbines.

Windpark NOP Agrowind, Noordoostpolder, Flevoland,
©: Klaas Eissens

Fabricagefouten hebben geleid tot het afbreken, zo luidt de eerste conclusie van een systematisch onderzoek naar de windmolens.

Van alle bestaande windmolens wordt daarom het uiteinde vervangen.

Zo wordt de veiligheid gegarandeerd én kunnen de windmolens weer tijdig worden aangezet.

Veilig

In de loop van het jaar worden de tips vervangen. Tot die tijd worden de tips van de bestaande bladen zo afgewerkt dat ze volgens het windpark veilig kunnen draaien volgens de voorschriften van de vergunningen.

Eind vorig jaar werd een onderdeel van 1 meter bij 80 centimeter gevonden bij een windmolens van het windpark, dat voor een deel nog gebouwd moet worden. Uit voorzorg werden alle windmolens tijdelijk van het type E-126 van Enercon in de Noordoostpolder uitgezet.

Gemodificeerde tips

Naast de 26 windmolens van NOP Agrowind worden er ook nog 12 windmolens van dit type gebouwd in opdracht van RWE. Deze windmolens draaiden nog niet toen het probleem ontstond met het onderdeel en krijgen meteen gemodificeerde tips.

De oorzaak van het voorval is onderzocht door Enercon in samenwerking met gespecialiseerde adviseurs en het onafhankelijke bureau DEWI OCC, dat verantwoordelijk is voor de type certificering van de betreffende windturbine.

Lees meer over het project in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!