Huidige plannen windmolens op land leveren tekort van 758 MW op in 2020

UTRECHT – Met de plannen zoals ze er nu liggen is het zeer onzeker of de doelstelling van 6.000 megawatt aan windmolens op land in 2020 wel wordt gehaald. Een tekort van 758 megawatt dreigt.

Windenergie,
CC0 Public Domain

Dit blijkt uit de laatste update van de Monitor Wind op Land, die minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om 13 procent van de doelstelling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland schat nu in dat deze 758 megawatt niet op tijd wordt ontwikkeld. 

Dit deel is wel een stuk kleiner geworden vergeleken met een jaar geleden. Toen was er nog onduidelijkheid over 1.300 megawatt.

De ontwikkeling van 4.574 megawatt aan windmolens staat wel zo goed als vast. Dit is een stijging van 824 megawatt vergeleken met 2014. Omgerekend is het zo goed als zeker dat 76 procent van de doelstelling wordt behaald.

Lees ook: NWEA: Zorg over gebrek aan kennis en capaciteit bij gementen

Kwetsbaar

Van nog eens 668 megawatt (11 procent) is het “aannemelijk” dat de windmolens in 2020 er staan, maar de projecten zijn kwetsbaar voor vertraging door de benodigde doorlooptijd van procedures of andere vertraging. 

Er stond eind vorig jaar ongeveer 2.950 megawatt opgesteld in Nederland. Om de resterende 3.050 megawatt te plaatsten zijn er in totaal 129 grote en kleine projecten. Hiervan voert de Rijksoverheid bij 6 projecten van 100 megawatt en meer de regie. Voor de overige projecten ligt het gezag bij gemeenten of provincies.

Voor 54 van de 129 projecten is de ruimtelijke procedure nog niet gestart. Vaak gaat het om kleine projecten. Als de procedure dit jaar nog van start gaat, is het mogelijk dat de windmolens er in 2020 staan.

Positieve kanten

Ondanks dat er nog meer gedaan moet worden, ziet minister Kamp ook positieve kanten. Lokale gemeenten zijn de laatste jaren druk bezig geweest met windprojecten. Zo is er steeds meer aandacht voor projecten die vanuit een omgeving zelf worden ontwikkeld.

“Dit alles geeft aan dat windparken gewoner worden en dat er naast tegenstanders ook veel voorstanders zijn”, aldus de minister. “Net als snelwegen, hoogspanningsverbindingen of bedrijventerreinen maken windturbines steeds meer een vast onderdeel uit van onze leefomgeving.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!