Noodverordening provincie Flevoland om windmolens

AMSTERDAM – De provincie Flevoland heeft een noodverordening ingesteld om te voorkomen dat meer boeren hun eigen windmolen gaan vervangen.

Windmolens in Flevoland
©: Wikipedia Commons/Aloxe

Dit naar aanleiding van een taal agrariërs in de buurt van Dronten die nu al windmolens op hun land hebben en zich niet houden aan de planning zoals de provincie heeft opgesteld.

Het gaat om een plan uit september 2012 om de huidige turbines in de provincie te vervangen door nieuwe grotere windmolens met meer vermogen.

De provincie wil dat bij dit project iedereen in het landelijk gebied de mogelijkheid krijgt om mede-eigenaar te worden. Burgers en bedrijven in de kernen moeten financieel kunnen participeren. “Op deze manier profiteert iedereen van de nieuwe turbines”, aldus de provincie.

Financieel voordeliger

De boeren hebben nu een vergunning aangevraagd om hun huidige windmolen te laten vervangen door eenzelfde type windmolen, dus zonder op te schalen. Bovendien wordt er geen participatiemogelijkheid aangeboden.

Voor de boeren is dit financieel voordeliger, maar de provincie zat er niet op te wachten en heeft daarom de noodverordening opgesteld.

“Misschien mag een bestuurder ook een keer naïef zijn, als hij van een vertrouwensrelatie uitgaat wanneer mensen met hem om tafel zitten”, vertelt bestuurder Bert Gijsberts tegenover de camera van Omroep Flevoland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!