Omringende dorpen Windpark Noordoostpolder krijgen 1 miljoen

UTRECHT – De omringende dorpen van windpark Noordoostpolder krijgen in totaal zo’n 1 miljoen euro om te besteden over een periode van 20 jaar.

Windpark NOP Agrowind, Noordoostpolder, Flevoland,
©: Klaas Eissens

Het gaat om 5 dorpen die elk in totaal zo’n 200.000 euro krijgen.

Per jaar krijgen Creil, Espel, Nagele, Rutten en Tollebeek zo’n 10.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling van hun dorp.

Windpark Noordoostpolder ziet het liefst dat het geld wordt uitgegeven aan structurele projecten.

Het Dorpsbelang van Nagele, waar ongeveer 2.000 mensen wonen, sprak eerder al het voornemen uit om een groot deel van de compensatie te gebruiken om zonnepanelen te plaatsen.

Het dorp is uniek in dat het alleen maar platte daken heeft en is daarom uitermate geschikt om zonnestroom te produceren.

Lees ook: Dorp Noordoostpolder steekt compensatie voor windmolens weer in zonnepanelen

Gemiddelde jaarlijkse energierekening

Naast de bijdrage aan de 5 genoemde dorpen, ontvangen de provincie en de gemeente jaarlijks zo’n 60.000 euro. Dit wordt onder andere besteed aan bezoekerscentrum 11Beaufort in Nagele.

Verder krijgen de 60 huishoudens die het dichtstbij de turbines wonen een vergoeding van ongeveer 1.800 euro, een gemiddelde jaarlijkse energierekening. Inwoners van de Noordoostpolder, Urk en het voormalige Lemsterland hebben ook kunnen investeren in de windmolens.

Windpark Noordoostpolder bestaat eigenlijk uit zo’n 3 projecten met in totaal 86 windmolens die op het land en in het water staan. De turbines gaan jaarlijks zo’n 1,4 miljard kilowattuur groene stroom produceren, net zoveel als 400.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Lees ook: Omwonenden windpark Noordoostpolder in reportage wel positief

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!