Omwonenden Prinses Alexia Windpark willen constant brandende verlichting

UTRECHT – Omwonenden van het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde hebben een voorkeur voor  constant brandende veiligheidsverlichting bovenop de windmolens.

Verlichting, Prinses Alexia Windpark,
©: Nuon/rob.jastrzebski

Dit meldt exploitant Nuon op basis van onderzoek in opdracht van het energieconcern, het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente.

Het onderzoek werd gedaan na klachten uit de omgeving. De rood knipperende veiligheidsverlichting werd als overlastgevend ervaren.

21 van de 36 windmolens hebben overdag wit knipperende verlichting en in de avond en de nacht rood knipperende verlichting.  De verlichting moet voorkomen dat vliegtuigen tegen de windmolens aanvliegen.

Testen

In het onderzoek konden 150 omwonenden de huidige situatie en 3 varianten beoordelen op beleving vanaf de grond. Verder werden testen gedaan vanuit de lucht door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Zo werden er onder andere testvluchten gedaan.

Omwonenden vonden de constant brandende verlichting het minst erg. Uit oogpunt van verkeersveiligheid is dit haalbaar als alle windmolens in het windmolenpark op deze manier verlicht worden.

Infrarood

Uit het onderzoek bleek verder dat er ’s nachts alleen voor hulpdiensten wordt gevlogen boven het windpark. Dit is een opsteker omdat deze vliegers gebruikmaken van nachtzichtapparatuur waarmee infrarood verlichting kan worden opgepikt. Deze is voor het menselijke oog niet zichtbaar.

Nuon gaat in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om ervoor te zorgen dat de nachtverlichting in de toekomst aangepast kan worden met infrarood lampen zodat de omwonenden er geen hinder meer van ondervinden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!