Omwonenden Windpark Wieringermeer krijgen 40 procent meer dan begroot

UTRECHT – De Initiatiefnemers van Windpark Wieringermeer en omwonenden van het windpark, verenigd in de Omgevingsraad, hebben overeenstemming bereikt over de hoogte en verdeling van de zogenaamde Burenregeling.

Windenergie, Windmolens, Nuon, Noord-Holland, Wieringerwerf, Wieringermeer,
©: Michielverbeek CC BY-SA 3.0 Wikipedia Creative Commons

De uitkomst van de onderhandelingen is dat het budget met ruim 40 procent is verhoogd tot 429.000 euro per jaar, te verdelen over ongeveer 330 huishoudens.

Floris Groenendijk, namens de omwonenden: “Met het oorspronkelijke budget kwamen we niet tot een goede verdeling voor de inwoners van het gebied. Het was een taai proces, maar we zijn tevreden dat we dit eruit hebben kunnen slepen.”

Rob Rietveld van de NLVOW  vindt dat de regeling “een goed voorbeeld”  is van hoe initiatiefnemers en omwonenden van een windpark samen tot goede afspraken kunnen komen.

Constructieve samenwerking

Gerard van Oostveen, projectdirecteur namens Nuon, sluit zich hierbij aan. “Windpark Wieringermeer is het eerste project dat heeft gewerkt met een Omgevingsraad. De eerste afspraken zijn gemaakt en ook in de volgende fases blijven we de constructieve samenwerking voortzetten.”

Via de Burenregeling ontvangen omwonenden binnen 1250 meter van een windmolen een jaarlijks bedrag, dat afhankelijk is van de afstand tot de dichtstbijzijnde molen én van het aantal molens in de buurt. Daarnaast is er een windafhankelijke bonus afgesproken: bij meer wind ontvangt men meer, maar bij minder wind niet minder

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!