Ontwerp voor windmolens Windpark Veenkoloniën ongewijzigd

UTRECHT – De opstelling voor de 50 geplande windmolens van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is ongewijzigd.

Windenergie, Veenkoloniën,
CC0 Public Domain

Dit blijkt uit de ontwerpbesluiten die deze donderdag digitaal openbaar zijn gesteld.

Er komen 7 lijnopstellingen windmolens, waarbij sommige dorpen ook worden ‘ingesloten’ door de windturbines.  

Vanuit Den Haag is niks gedaan met de kritiek, klinkt het in de regio. “Je ziet zoveel weerstand. Dan verwacht je dat er ook wel wat water bij de wijn gedaan kan worden”, zegt wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn tegenover RTV Drenthe.

Het ministerie van Economische Zaken gaat in de regio een aantal spreekuren organiseren in de regio, waar geïnteresseerden informatie kunnen krijgen en waar men met het initiatiefnemers van het project in gesprek kunnen over de ontwikkeling van het windpark.

Lofar

Bij de betrokken gemeenten liggen de ontwerpbesluiten van vrijdag 4 maart tot en met 14 april ter inzage.

Onlangs kwam Marco de Vos, directeur van sterrenkundig instituut ASTRON, met de kritiek dat de windmolens voor storing gaan zorgen voor radiotelescoop Lofar. De Vos waarschuwde voor een miljoenenschade.

De initiatiefnemers hebben dit laten onderzoeken  door een Brits onderzoeksbureau en het blijkt dat het effect niet te kwantificeren is, maar dat afstand tot de antennes van Lofar belangrijk is. In de huidige plannen staan de windmolens daarom op de maximale afstand. Als er toch nog een mogelijk effect is op de telescoop wordt dit gezien als aanvaardbaar.

Veenkolonien 2

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!