Open Winddag Windpark Noordoostpolder druk bezocht

Zeker 300 belangstellenden zowel vanuit de omgeving als daarbuiten, bezochten Windpark Noordoostpolder en wind & energy experience 11BEAUFORT tijdens de landelijke Open Winddag.

Onder leiding van gidsen van het windpark reden bussen op en neer tussen het windpark en het informatiecentrum. Bezoekers waren gekomen om de wind op de dijk zelf te ervaren en om het totale windpark en de windturbines op land en in het water van dichtbij te bekijken. Een bijzondere Open Winddag dit jaar, omdat het windpark na bijna 20 jaar is voltooid. Voor de gelegenheid was het informatiecentrum vrij toegankelijk en konden bezoekers onder het genot van poffertjes en een drankje kennis opdoen over duurzaamheid, windenergie en de totstandkoming van Windpark Noordoostpolder. Kinderen konden op een speelse manier leren over de kracht van wind aan de hand van een speurtocht.

In de jaren negentig ontstonden de plannen voor een windpark langs de dijken van het IJsselmeer. 100 lokale agrariërs en duurzaam energiebedrijf innogy sloegen de handen ineen en leverden een gezamenlijk plan in bij de gemeente Noordoostpolder. Anno 2017 is het plan werkelijkheid geworden en draait Windpark Noordoostpolder op volle toeren. Met 86 windturbines op het land en in het water langs de dijken van het IJsselmeer aan de westkant van de Noordoostpolder levert het windpark 1,4 miljard kilowattuur duurzame elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met stroom voor ruim 400.000 huishoudens. Windpark Noordoostpolder levert een substantiële bijdrage aan de doelen van het Energieakkoord en is daarmee een belangrijke duurzame energiebron voor Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!