Oud maakt plaats voor nieuw bij windpark Slufterdam

Nuon en Eneco zijn gestart met voorbereidingen voor vervanging van de windmolens van windpark Slufterdam. De 17 windmolens van het windpark ten zuidwesten van de haven van Rotterdam maken plaats voor 14 moderne, efficiëntere windmolens.

Als de nieuwe windmolens begin 2019 in bedrijf zijn, wekt windpark Slufterdam genoeg stroom op om jaarlijks circa 50.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. Dit is ruim 2 keer zoveel als in de oude situatie.

Na 15 jaar trouwe dienst worden de windmolens binnenkort gedemonteerd. Het streven is iedere week 2 windmolens af te breken waarna direct gestart wordt met het slopen van de bestaande fundamenten en aanleggen van de infrastructuur voor de nieuwe windmolens. Tussen het demonteren van de huidige windmolens en het plaatsen van de nieuwe zit ongeveer 1 jaar. Naar verwachting zijn de nieuwe windmolens vanaf begin 2019 in bedrijf.

Door technologische vooruitgang wordt het met de nieuw te plaatsen windmolens mogelijk om met minder molens bijna 2 keer zo veel megawattuur op te wekken. De 17 windmolens maken plaats voor 14 grote windmolens, waarmee het vermogen groeit van 25,5 megawattpiek naar 50,4 megawattpiek. Van de 14 nieuwe windmolens zijn er 8 van Nuon en 6 van Eneco. Ze voorzien 50.000 huishoudens van stroom. Leverancier van de windmolens is Vestas, aannemer is VolkerWessels (civiele werken). In 2018 start de bouw en in 2019 zullen de windmolens in bedrijf zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!