Overheden spreken voorkeur uit voor locatie 10 windmolens in Overijssel

AMSTERDAM – Het provinciebestuur van Overijssel en het gemeentebestuur van Hardenberg hebben de voorkeur voor een windpark van 10 turbines bij Dedemsvaart, Hardenberg en Ommen.

Land
©: Siemens

Hiermee komt het project, dat Windpark De Veenwieken is gedoopt, vlakbij de grens met Drenthe. In de voorkeursplannen komen er 5 windmolens in de gemeente Hardenberg en 5 windmolens in de gemeente Ommen.

Het milieueffectrapport, het bestemmingsplan en het inpassingsplan zijn klaar. Raedthuys en De Wieken zijn als ontwikkelaars betrokken bij het project, waar sinds 2013 aan wordt gewerkt.

Besproken in gemeente

Volgende maand worden de plannen van Raedthuys besproken door de Provinciale Staten en de gemeenteraad van Hardenberg. De gemeente Ommen wilde niet meewerken aan het plan. Begin oktober wordt er een knoop doorgehakt.

Lees meer over windenergie in Overijssel in het dossier

In het plan krijgen de windmolens een ashoogte van maximaal 135 meter en een rotordiameter van maximaal 110 meter.

Vermogen van 30 megawatt

Met windmolens met elke een vermogen van 3 megawatt, krijgt het gehele windpark naar verwachting een vermogen van 30 megawatt. Per jaar moet er 78,2 gigawattuur groene stroom worden geproduceerd. Het duurt naar verwachting nog anderhalf jaar voordat de windmolens worden geplaatst.

Er was ook een plan waarin er 16 windmolens zouden worden geplaatst die per jaar 125 gigawattuur zouden produceren. Dit zou volgens de overheden voor te veel overlast hebben gezorgd voor omwonenden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!