Provincie Noord-Holland tegen bouw omstreden windmolen

AMSTERDAM – Het provinciebestuur van Noord-Holland heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Schagen heeft afgegeven voor een windturbine in  Sint Maartensbrug.

©: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken
©: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

De turbine heeft een lange geschiedenis. In de lokale omgeving is weerstand tegen de windmolen. Toen bleek dat de windturbine op de verkeerde plek stond heeft de Raad van State de windmolen, die in 2005 werd gebouwd, verboden.

In maart werd de windmolen stilgezet, terwijl de eigenaar de gemeente vroeg om een nieuwe vergunning om de windmolen op een andere plek neer te zetten.

Bestemmingsplan

Omdat de nieuwe windmolen binnen het bestaande bestemmingsplan valt, moest de gemeente een vergunning afgeven naar eigen zeggen. Ook een grotere windmolen zou geen probleem zijn. Volgens een wethouder kon de gemeente niet anders.

Noord-Holland is het hier niet mee eens. “Het gaat hier om de bouw van een nieuwe turbine en niet om de vervanging van een bestaande turbine”, aldus gedeputeerde Joke Geldhof. “Dit is dan ook de reden waarom wij tegen de ontwerp omgevingsvergunning bezwaar maken.”

Lees meer over windenergie in Noord-Holland in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!