Ruime steun onder omwonenden voor Zeeuwse dorpsmolen

UTRECHT – Er is ruime steun voor een dorpsmolen bij het Zeeuwse dorp Sint Philipsland. De initiatiefnemers gaan het plan verder uitwerken.

Zeeland, Windenergie,
©: Flickr/FaceMePLS

Dit bleek tijdens de informatieavond over de windmolens, zo schrijft de regionale krant PZC.

Zo’n 100 omwonenden kwamen op de avond af. De initiatiefnemers gaven eerder aan dat alleen als er steun was onder bewoners de windmolen er zou komen.

Als minder dan 60 procent de plannen niet steunde, zouden de plannen direct worden stopgezet. Op de avond bleek dat maar 6 bewoners geen behoefte hadden aan de windmolen.

Kosten en opbrengsten

Tijdens de avond waren er wel vragen over de kosten en de opbrnegsten. In het huidige plan wordt er in totaal ongeveer 3,25 miljoen euro gestoken in de turbine. Hiervan moeten de omwonenden zelf een half miljoen bij elkaar zien te krijgen. Het overige bedrag wordt geleend.

Dit moet de omgeving jaarlijks een bedrag van een ton opleveren. Streven is om dit geld te investeren in projecten in de buurt.

Friesland

De windmolen moet in de buurt van het geplande windpark bij de Krammersluizen komen. Hier worden 35 windmolens gebouwd. Onlangs is er subsidie vrijgekomen voor de windmolens.

In Friesland staan al langer kleinere dorpsmolens waarvan de opbrengsten voor een groot deel naar de dorpen gaat. Zo staat bij Reduzum een windmolen van 225 kilowatt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!