Shell: Wind op zee kan vergelijkbare rol als aardgas gaan spelen

UTRECHT – Windenergie op zee kan in Nederland een vergelijkbare rol gaan spelen als aardgas. Nederland moet daarvoor inzetten op de ontwikkeling van 5 tot 10 gigawatt capaciteit tot 2030.

Wind op Zee, offshore wind,
©: Eneco

Dit schrijft Shell in een advies aan Kamerleden vooruitlopend op de verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen van 2017.

Het concern haalt aan dat er nog geen beleid is voor de periode voor na 2023 voor offshore wind. De olie- en gasproducent vindt het “zeer wenselijk” om snel beleid te formuleren voor het realiseren van dit potentieel.

“De ruime beschikbaarheid van wind, de aanwezige ruimte, de nabije markt en geringe waterdiepte maken het Nederlandse deel van de Noordzee een uniek stuk onontgonnen wingebied voor energie, met een potentieel tot >50GW in de periode tot 2050”, aldus Shell.

Verdere kostenreducties

Het concern schrijft ook dat het grootste deel van deze gebieden ver uit de kust liggen.

Volgens Shell zijn er ook nog verdere kostenreducties mogelijk. Berekeningen zouden wijzen op mogelijke extra kostendaling van 25 procent, bovenop de huidige afgesproken kostendaling van 40 procent.

Concreet oppert Shell verder aan de politieke partijen om het mogelijk te maken voor bedrijven om op een grotere combinatie van kavels te bieden. Dit moet de kostenreductie meer kunnen versnellen.

Verder adviseert het bedrijf stimulerend beleid voor het opslaan en omzetten van stroom uit windmolens in waterstof en ziet het kansen voor een publiek-private samenwerking voor innovatie.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!