VEH-leden vinden windmolens in de buurt geen probleem, maar niet te dichtbij

UTRECHT – Een meerderheid van 63 procent van de VEH-leden die een windmolen binnen 2 kilometer in de buurt krijgt, vindt windenergie op zich prima zolang de turbine niet in hun buurt komt.

Windenergie, Windmolen,
©: Flickr/Siebe Schootstra CC BY 2.0

Dit blijkt uit een onderzoek van ruim 3.600 VEH-leden die in de door het Rijk aangewezen gebieden voor windenergie leven.

Op de vraag hoe men tegenover windenergie staat antwoordt 21 procent zeer positief, 42 procent positief, waarmee 63 procent over het algemeen positief is.

19 procent zegt niet positief en niet negatief te zijn. Nog eens 10 procent is negatief en 8 procent is zeer negatief.

Weerstand

Als de windmolens te dichtbij komen groeit de weerstand. In totaal 39 procent (23 procent zeer negatief en 16 procent negatief) zegt dan tegen de windmolens te zijn. 26 procent is dan nog steeds positief, terwijl 17 procent gemengde gevoelens heeft.

Lees ook: Meerderheid Nederland maakt zich geen zorgen over windenergie

Opvallend is dat bij deze vraag de groep die er geen mening over heeft opeens groeit naar 17 procent.

De gevraagde huishoudens wonen in het IJsselmeergebied, de Drentse Veenkoloniën, Zuid-Holland en Zeeland.  In Het IJsselmeergebied is het kleinste deel van de omwonenden tegen, in de Veenkoloniën woont het hoogste deel tegenstanders, maar uiteindelijk valt de weerstand de VEH wel mee.

Niet serieus genomen

De VEH zelf vindt dat omwonenden niet serieus worden genomen bij de plannen voor windmolens. 11 procent van de bewoners zegt positief te zijn over hoe ze betrokken worden bij de plannen.

Lees ook: VEH-peiling: Tegenstanders windmolens voor een deel over te halen

“Dit kan zo niet langer”,zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.“Hoewel alle partijen, dus ook overheid, initiatiefnemers, projectontwikkelaars en milieuorganisaties belang hebben bij een zo groot mogelijk draagvlak, komt inspraak vaak niet van de grond. We gaan daarom een handje helpen.”

De belangenorganisatie voor woningbezitters slaat de handen in één met de De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windenergie (NLVOW). Ze hebben een zogeheten gereedschapskist met maatregelen ontworpen om omwonenden te helpen.

Lees hier het complete onderzoek 

Foto: Flickr/Siebe Schootstra CC BY 2.0

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!