Vlaams agentschap wil windmolens stilleggen voor vleermuizen: ‘Stop met excuses zoeken’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) betreurt dat het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in een nieuwe richtlijn pleit voor ‘een nieuwe drempel’ voor het gebruik van windenergie.  Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wil dat er richtlijnen komen om bedreigde vleermuizen te beschermen tegen windmolens. Zo zouden in risicogebieden de wieken van de windmolens automatisch moeten stilvallen op momenten dat vleermuizen kunnen uitvliegen.

Tommelein maakt in een reactie duidelijk dat hij daar niet voor te vinden is: ‘Het is de hoogste tijd dat we allemaal samen onze schouders onder hernieuwbare energie zetten, en stoppen met excuses te zoeken om dat niet te doen. Iedereen die begaan is met de natuur zou ons net moeten helpen om het aantal windmolens omhoog te krijgen.’

Beperkingen zijn voor de minister wel mogelijk, maar hij benadrukt dat die gefundeerd moeten zijn en ingesteld moeten worden ‘na overleg en akkoord’. Hij verwijst daarbij naar het feit dat er geen cijfers bestaan voor het effect van de ingebruikname van windmolens op de vleermuizenpopulatie in Vlaanderen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!