Vlaanderen introduceert stroomvoorspeller voor windenergie

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, heeft de Stroomvoorspeller voorgesteld. Dit instrument is ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap en 3E.

Op stroomvoorspeller.be kan men in real-time zien hoeveel energie de Belgische zonnepanelen en windmolens op land produceren, en hoeveel ze morgen zullen opbrengen. ‘Per uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, kan je volgen wat zon en wind ons opleveren. Zo weet je ook wanneer je het best de wasmachine laat draaien’, aldus Tommelein.

Op vraag van Vlaams minister van Energie Tommelein ontwikkelden het Vlaams Energieagentschap en 3E de ‘Stroomvoorspeller’. Hoeveel groene stroom kunnen we van  zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot wordt vermeden? Wordt vandaag of morgen een topdag? De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Voor het eerst biedt een regio niet alleen real-time groenestroomproductiedata maar ook voorspellingen tot op gemeentelijk niveau, een Europese primeur volgens de betrokkenen.

De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en windmolens op land aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en de wind produceren. En hoeveel in de nabije toekomst verwacht wordt. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen, maar ook actuele waarnemingen en historische data.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!