Voorwaarden Emmen windmolens onwerkbaar voor Raedthuys

UTRECHT – De voorwaarden die de gemeente Emmen stelt aan de ontwikkeling van windmolens in de regio zijn niet reëel.

RWE, Essent, Onshore,
©: RWE

“Ze zijn uitgegaan van technologie van gister”, vertelt Arthur Vermeulen van ontwikkelaar Raedthuys tegenover de Groene Courant. 

Emmen wil onder andere dat de tiphoogte van de turbines niet hoger is dan 150 meter, maar elke windmolen moet tegelijk een vermogen van 3 megawatt hebben.

Deze combinatie is niet mogelijk voor moderne windmolens die tegen de laagste kosten moeten produceren, aldus Vermeulen.

Kostprijs

Sommige turbines die voldoen aan de voorwaarden zijn nog wel te koop, maar de kostprijs ligt dan hoger en Vermeulen moet uitgaan van de lagere SDE-vergoedingen die gelden over een aantal jaar.

De conclusie van Raedthuys is dat het niet uit kan. “Wij worden nu vastgepind op een kostprijs die is geweest en te hoog zal zijn.”

Lees ook: Onderzoek: Windmolens leveren geen probleem op voor toerisme Emmen

De gemeente wil de tiphoogte beperken om te voorkomen dat er lichten op de windmolens moeten voor vliegtuigen. Een capaciteit van 3 megawatt is nodig om het aantal windmolens te beperken.

Verlichting

Mogelijk kunnen ontwikkelaars de gemeente wel tegemoet komen als het gaat om de verlichting. Vermeulen vertelt dat deze zomer de regels voor luchtvaartverlichting worden aangepast naar aanleiding van een proef in Zeewolde.

Verlichting hoeft straks waarschijnlijk niet meer te knipperen, de lichtintensiteit mag afhangen van de atmosfeer en er hoeven alleen aan de randen van een windpark verlichting te worden gebruikt.

Raedthuys zal in de gemeenteraad van de Drentse gemeente blijven pleiten voor moderne technologie.

Emmen heeft 3 locaties aangewezen om in totaal 95,5 megawatt aan windmolens te plaatsen.

Lees meer over windenergie in Emmen in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!