Windcoöperatie Nijmegen mikt op participaties van 3 tot 4 miljoen

AMSTERDAM – Initiatiefnemers van windpark Nijmegen-Betuwe willen ongeveer 3 tot 4 miljoen euro ophalen bij het publiek om de 5 windmolens te realiseren.

Een foto vanaf een windmolen
©: Vestas

Dit bevestigt een woordvoerder van de coöperatie Windpower Nijmegen tegenover de Groene Courant.

In februari wordt bepaald hoe de participaties worden vormgegeven. De keuze gaat tussen ledencertificaten en obligaties.

Als het crowdfundingbedrag eenmaal rond is, gaat er een beroep worden gedaan op meer financieringsbronnen. In totaal is er 15 tot 20 miljoen euro nodig.

Drietal turbinefabrikanten

De bandbreedte wordt veroorzaakt doordat het nog niet zeker is welke turbines worden gekozen. De coöperatie is nu in gesprek met een drietal turbinefabrikanten.

Voor financiering wordt er een beroep gedaan op de SDE+ en op een lening van een bank of investeringsmaatschappij.

Projectleider Alex de Meijer bevestigt dat er een fors bedrag wordt gevraagd van particulieren, maar hij benadrukt ook dat het project in alle gevallen doorgaat. Wordt er bijvoorbeeld geen 4 miljoen gehaald, dan zijn er nog grotere investeerders die willen participeren.

Bedrijfsvoorziening vergroenen

“Dan gaat het om bedrijven uit de regio die bijvoorbeeld 1 windmolen kopen. Zo kunnen zij hun bedrijfsvoorziening vergroenen. Zij staan op de reservelijst.”

“Wat wij doen is vrij uniek. Een Windcentrale of een Eneco haalde geld op voor windmolens die al bestonden of al werden gebouwd. Bij ons vindt de inschrijving al plaats voordat de windmolens staan.”

Eigen kring

De campagne wordt daarom strak georganiseerd. Eerst wordt met ambassadeurs en bij mensen in de eigen kring geld opgehaald. “Wanneer dat tot de eerste miljoen gaan leiden, biedt dat voldoende vertrouwen voor een verdere stap. Denk dan aan reclame’s op bushokjes en in lokale kranten.”

In oktober werd al groen licht gegeven vanuit de gemeenteraad van Nijmegen voor het project. Binnenkort wordt er een omgevingsvergunning aangevraagd voor de windmolens.

Enkele inwoners van Reeth hebben een zaak bij de Raad van State aangespannen tegen de windmolens. Dit kan mogelijk nog roet in het eten gooien en de plannen een jaar vertragen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!