Windmolens bij Haarlem gaan weer draaien

UTRECHT – Drie van de vier windmolens van Windpark Schoteroog bij Haarlem op bedrijventerrein Waarderpolder gaan vanaf januari weer stroom produceren.

Windenergie, Windmolen, Impsa,
©: Wikipedia Creative Commons/Awelti

Dit meldt de gemeente.

De windmolens stonden vanaf augustus 2014 stil toen de vorige exploitant ermee stopte. De molens kwamen daardoor contractueel in eigendom van netwerkbedrijf Alliander.

Omdat dat bedrijf van de wet geen stroom mag opwekken en leveren, moesten de molens worden stilgezet. Met de komst van exploitant Green Energy Services kunnen de molens nu weer stroom gaan opwekken.

350 huishoudens

De windmolens werden ooit door het Gemeentelijk Energiebedrijf Haarlem – een van de rechtsvoorgangers van Alliander – gebouwd.

De vier molens zijn elk 40 meter hoog (ashoogte) hebben elk een vermogen van 250 kW. In een jaar kunnen ze stroom opwekken voor zo’n 350 huishoudens. Een van de molens is defect, Green Energy Services onderzoekt of die ook nog in bedrijf kan worden genomen.

Alliander, de gemeente Haarlem en Parkmanagement Waarderpolder zijn blij dat de molens, die op één na nog prima functioneren, nu weer schone energie produceren. In samenwerking met elkaar stimuleren ze duurzaam ondernemen op het bedrijventerrein Waarderpolder. Het weer laten functioneren van de windmolens is hiervan een voorbeeld.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!