Windmolens verlagen waardering landschap vooral in Noord- en West-Nederland

AMSTERDAM – Windmolens verlagen vooral in het westen en noorden van het land de waardering voor het landschap.

Een windturbine van Alstom
©: Alstom

Dit blijkt uit een rapport van het Compendium voor de Leefomgeving.

In Flevoland, het lage deel van Noord-Nederland, de kop van Noord-Holland en in Zeeland zijn veel windturbines zichtbaar doordat er in de eerste plaats veel windturbines staan, maar ook omdat het landschap vlak en open is.

In totaal beïnvloeden windturbines een vijfde van het Nederlandse landschap.

Omvang van het gebied

De omvang van het gebied waarbinnen ze zichtbaar zijn, is de afgelopen decennia toegenomen, maar kon eerder nog niet goed worden gemeten omdat de beschikbare gegevens onvoldoende betrouwbaar zijn.

Gebouwde elementen zoals windturbines, hoogspanningsmasten, infrastructuur en grote bedrijfsgebouwen zijn nuttig voor de economie, maar hebben over het algemeen een negatieve invloed op de waardering van het landschap door burgers.

Waardering voor landschap

In eerder onderzoek zou zijn gebleken dat windturbines op 500 meter afstand de waardering van een landschap met 35 procent verlagen. Op 2,5 kilometer afstand is dit percentage gedaald naar 25 procent.

Ook andere hoge bouwwerken zoals hoogspanningsleidingen en hoge gebouwen zijn tot op grote afstand zichtbaar, maar het effect op landschapswaardering is minder goed bekend.

 

4 gedachten over “Windmolens verlagen waardering landschap vooral in Noord- en West-Nederland

 • 22 juli 2019 om 21:06
  Permalink

  Entenderás cómo es que funciona tu pene y su cercana relación con tu alimentación y hábitos, y cómo puedes mejorar tu alimentación y hábitos para lograr las mejores erecciones de tu vida. Ya en los años 1970 Masters y Johnson reconoció que el tratamiento para la impotencia tiene lugar más en homosexuales.

 • 29 juli 2019 om 16:10
  Permalink

  ¿Te urge resolver tu problema sexual? Los supositorios de la droga colocada en la uretra también pueden usarse en lugar de inyecciones. Esto es cuando el pene tiene una curvatura hacia arriba o hacia los lados.

 • 7 augustus 2019 om 21:52
  Permalink

  La edad también parece afectar al tiempo necesario para excitarse, para la erección y la eyaculación.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!