Windpark Houten voldoet aan voorschriften

AMSTERDAM – Het door omwonenden veel bekritiseerde Windpark Houten voldoet aan de voorschriften die er zijn.

©: Eneco
©: Eneco

Dit stelt onderzoeksbureau Peutz, dat zich specialiseert in akoestiek en lawaaibeheersing. Er werden wel 2 korte geluidsoverschrijdingen gevonden, zo valt te lezen in het rapport.

Het bureau heeft 4 weken lang bij 3 windturbines en 3 woningen geluidsmetingen gedaan in opdracht van de gemeente na veelvuldige klachten van omwonenden.

Peutz speculeert dat de 2 korte geluidsoverschrijdingen zouden kunnen zijn veroorzaakt doordat de windmolens niet stil werden gezet zoals in bepaalde situaties moet of door technische fouten.

Ingenomen

Eneco zegt ingenomen te zijn met de conclusie van het geluidsonderzoek, maar denkt wel dat de 2 geluidsoverschrijdingen gebaseerd zijn op een onjuiste interpretatie van de voorschriften.

“Zo wordt er geconcludeerd dat de turbine niet had mogen draaien, terwijl dit volgens de maatwerkvoorschriften wel mocht”, aldus Eneco

“Verder zeggen de maatwerkvoorschriften dat er per 10 minuten moet worden gemeten, waarna deze resultaten bepalen of de turbine de 10 minuten erna mag draaien. In de conclusie is geen rekening gehouden met dit voorschrift.”

4.088 gedachten over “Windpark Houten voldoet aan voorschriften