Windpark NOP Agrowind geopend

Windpark NOP Agrowind is geopend. 2 abseilers kwamen met vlammende fakkels uit de generator van een windturbine afgedaald en gaven daarmee het sein voor de opening van Windpark NOP Agrowind. NOP Agrowind bestaat uit 26 windmolens op het land langs de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk in de Noordoostpolder.

De circa 350 gasten van Windpark NOP Agrowind kregen voorafgaand aan het officiële openingsmoment een terugblik op de totstandkoming van dit windpark. Al in 1994 werden de eerste plannen opgesteld voor het bouwen van een windpark. Een korte film schetste een  overzicht van visie, doorzettingsvermogen, volharding en ambitie van de agrariërs die het windpark hebben gerealiseerd.

Windpark NOP Agrowind bestaat uit 26 Enercon E-126 -turbines van elk 7,5 megawattpiek. NOP Agrowind heeft in samenwerking met Enercon sinds 2011 gewerkt aan de bouw van het windpark. Het park is mede dankzij de financiering van een consortium van banken (red. Rabobank, EIB, KfW IPEX Bank, SEB, Helaba en SEB) mogelijk gemaakt. De stroom uit de turbines wordt geleverd aan Eneco, die daarmee jaarlijks zo’n 180.000 huishoudens van elektriciteit kan voorzien.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!