Windpark Slufterdam 2.0 geopend met dubbel zoveel vermogen

Eneco en Vattenfall hebben een nieuwe versie van windpark Slufterdam in gebruik genomen. In het park zijn de 17 windmolens vervangen voor 14 efficiëntere exemplaren. Het vermogen is bijna verdubbeld van 25,5 megawatt naar 50,4 megawatt.

Jaarlijks wekken de 14 windmolens 180 gigawattuur windstroom op, genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.De energiebedrijven zijn medio 2017 gestart met de voorbereidingen voor het vervangen van de windmolens. In zo’n 1,5 jaar tijd zijn de oude windmolens gedemonteerd, is de infrastructuur voor het nieuwe windpark aangelegd en zijn de nieuwe windmolens geplaatst.

Door de locatie van het park komt hier een diversiteit aan maatschappelijke en economische belangen samen. Van natuurorganisaties (Stichting Het Zuid-Hollandse Landschap en Natuurmonumenten) tot het Havenbedrijf Rotterdam en van gemeenten (Westvoorne en Rotterdam) tot 2 concurrerende energiebedrijven (Eneco en Vattenfall).

Er zijn 14 windmolens van type Vestas VII2 geplaatst, 8 in eigendom van Vattenfall 6 in eigendom van Eneco. Het vermogen is 3,6 megawatt per windmolen. GVB neemt de stroom af van de Vattenfall-windmolens; Royal Schiphol Group  neemt de stroom af van een deel van de windmolens van Eneco. Voor het overige deel is Eneco in gesprek met lokale partijen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!