Windstroom in de VS verkocht tegen nieuw record van 2,25 cent per kwh

AMSTERDAM – Nog nooit werd er in de Verenigde Staten gemiddeld zo weinig betaald voor elektriciteit uit windmolens. Gemiddeld boden exploitanten een prijs van 2,5 dollarcent (2,25 eurocent) per kilowattuur aan.

Wind, VS
C: Wikipedia Creative Commons/Drenaline

Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse departement voor Energie en Lawrence Berkeley National Laboratory. Ter vergelijking, in Nederland wordt op de energiemarkt stroom verkocht voor ongeveer 6 eurocent.  

Ten opzichte van 2009 is de prijs voor windstroom met 66 procent gedaald. Toen werd gemiddeld nog 7 dollarcent betaald voor elektriciteit uit windmolens.

“Prijzen van windenergie, vooral in de centrale staten, hebben nieuwe dieptepunten bereikt. Energiebedrijven kiezen wind om de laagste kosten” , aldus wetenschapper Ryan Wisser.

Economisch rendabel

Door technologische vooruitgang zijn windprojecten economisch rendabel in een groeiend aantal locaties in de VS.

Ontwikkelaars die in 2014 windmolens hebben gebouwd, betaalden gemiddeld 1.710 dollar per kilowatt vermogen. Dit is bijna 600 dollar minder vergeleken met 2009 en 2010.

In 2014 werd er zo’n 8,3 miljard dollar geïnvesteerd in 4,9 gigawatt nieuwe capaciteit. Sinds 2007 bestaat een derde van alle nieuw geïnstalleerde capaciteit in de VS uit windmolens. Windenergie voorziet op dit moment in 5 procent van het stroomverbruik in de VS.

Investeerders

De dalende kosten van windenergie in de VS zijn ook terug te zien in de investeerders die de sector aantrekt. Zo investeren oliebaronnen zoals Philip Anschutz miljarden in enorme projecten om groene stroom op te wekken, niet voor het milieuaspect, maar om economische redenen.

Windenergie is in de VS nog vooral een tak van sport die zich op land afspeelt. De bouw van het eerste offshore windpark, van 30 megawatt, is dit voorjaar gestart. Naar verwachting gaan de windmolens eind dit jaar stroom produceren voor het net.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!