Zeeuws dorp wil eigen windmolen om leefbaarheid te stimuleren

UTRECHT – Enkele inwoners uit het Zeeuwse dorp Sint Philipsland willen samen met andere omwonenden een windmolen realiseren.

©: Flickr/FaceMePLS
©: Flickr/FaceMePLS

Een dorpsmolen, naar Fries voorbeeld, moet weer geld opleveren dat geïnvesteerd kan worden in het dorp zelf, zo melden lokale media.

De windmolen moet in de buurt van het geplande windpark bij de Krammersluizen komen. Hier worden 35 windmolens gebouwd. Onlangs is er subsidie vrijgekomen voor de windmolens.

In Friesland staan al langer kleinere dorpsmolens waarvan de opbrengsten voor een groot deel naar de dorpen gaat. Zo staat bij Reduzum een windmolen van 225 kilowatt.

Opbrengst van een ton

De turbine bij Sint Philipsland moet het dorp jaarlijks een ton opleveren. De windmolen gaat waarschijnlijk nog in het niet vallen bij de turbines die in Windpark Krammer komen. Elk van deze turbines heeft een vermogen van bijna 3 megawatt.

De initiatiefgroep Dorpsmolen Sint Philipsland gaat nu informatiebijeenkomsten organiseren, met behulp van een expert uit Friesland. Het dorp moet een half miljoen bijdragen om de turbine te kunnen financieren.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!