8.000ste promotie TU Delft in teken van windenergie

De promotie cum laude van Hayo Hendrikse op vrijdag 20 januari was de 8.000ste promotie aan de TU Delft. Hendrikse onderzocht ‘ice-induced vibrations’. Hendrikse richtte zich met zijn onderzoek  op de Arctische oceaan.

Door de ice-induced vibrations, trillingen door interactie tussen een offshore-constructie in gebieden waar de zee/oceaan een deel van het jaar kan bevriezen, kan schade ontstaan aan de constructie, maar ook kunnen ongemakkelijke en onveilige werksituaties ontstaan op een offshore-platform. Om de krachten op te vangen moeten de funderingen steviger gebouwd worden of alternatieve maatregelen worden genomen, zoals het plaatsen van beschermende kegels om de constructie. Dit brengt uiteraard ongewenste extra kosten met zich mee.

Het belangrijkste resultaat van het onderzoek is een nieuwe theorie die de totstandkoming van deze trillingen kan verklaren. Op basis daarvan is een simulatiemodel ontwikkeld waarmee het gedrag van constructies in ijs kan worden voorspeld. Daardoor wordt de onzekerheid bij het ontwerp van bijvoorbeeld een offshore platform of windmolen kleiner. Dit zorgt er op de eerste plaats voor dat de veiligheid van de constructies groter wordt, en in de tweede plaats geeft het een competitief voordeel wanneer Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en installeren van funderingen deze kennis gaan gebruiken.

Windenergie, Amsterdam, Havengebied, Noord-Holland, Windmolen
©: Windenergie Courant

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!