Offshorewindpark Gemini officieel geopend

John Brace, voorzitter van de Raad van Bestuur van het mega-offshore windpark Gemini, heeft het offshorewindpark Gemini officieel in gebruik genomen. Het megawindpark, één van de grootste windparken ter wereld, voegt 600 megawattpiek toe aan de duurzame-energieproductiecapaciteit van Nederland. ‘We hebben het windpark binnen de geplande tijd, binnen het beschikbare budget en op een veilige manier gebouwd. Vanaf nu produceert Gemini ieder jaar 2,6 terawattuur aan duurzame energie en vermindert het de CO2-uitstoot met 1,25 miljoen ton. Er worden 75-100 nieuwe banen gecreëerd. Daarmee levert Gemini een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van Nederland,’ aldus Matthias Haag, algemeen directeur van Gemini.

Ze wilden iedereen de gelegenheid geven een kijkje te nemen in het windpark. Daarom is een 360-gradenvideo gemaakt, die iedereen nu kan bekijken (https://vimeo.com/216497491). Ook introduceerden ze een speciale app, die iedereen gratis kan downloaden, waarmee de windsnelheid op zee, de energieproductie van Gemini en de CO2-reductie continu kan worden gevolgd.

Het beheer en het onderhoud van het windpark worden vanuit Eemshaven aangestuurd. Dit biedt jaarlijks werk aan 75-100 personen. De bouw heeft de afgelopen 2,5 jaar werk opgeleverd voor 500 personen per jaar. De bouw is voorspoedig verlopen. De start was in mei 2014, in augustus 2016 is de laatste turbine geplaatst. Hoofdaannemers Van Oord en Siemens waren verantwoordelijk voor de bouw. Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de 3 noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2-uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50.000 personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust. Het windpark is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 kilometer per uur.

Gemini is één van de grootste en meest productieve windparken ter wereld. Het beslaat een oppervlak van 68 vierkante kilometer. Hier staan 150 Siemens windturbines met een capaciteit van 4.0 megawattpiek en 2 offshorehoogspanningssubstations, die elk met een exportkabel van 110 kilometer lengte zijn verbonden met het landstation in Eemshaven, dat de elektriciteit omzet naar 380 kilovolt, waarna deze doorgaat naar de centrale van TenneT. Het windpark markeert een keerpunt in het denken over windenergie. De schaalgrootte stimuleerde de omslag naar grootschalige industriële bouw van offshorewindparken en leverde een bijdrage aan een prijsdaling van duurzame energie. Het bouwen van windparken is efficiënter en kosteneffectiever dan ooit tevoren.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!