Online petitie tegen windmolens voor de kust

AMSTERDAM – Tegenstanders van windmolens voor de kust van Zuid-Holland zijn online een petitie gestart tegen de plaatsing van de turbines.

Senvion,
©: Senvion

Op internet zijn inmiddels ruim 1.000 ‘handtekeningen’ gezet, hoewel de petitie geen officieel karakter heeft. Voor bijvoorbeeld een burgerinitiatief moeten ondertekenaars een geboortedatum invullen, dat bij deze petitie niet wordt gevraagd.

De meeste ondertekenaars lijken uit Zandvoort en Noordwijk te komen, hoewel er ook enkele sympathisanten uit andere delen van het land de petitie ondertekenen.

Windmolens op 40 kilometer afstand

De initiatiefnemers zeggen niet tegen windenergie te zijn, maar dat ze de turbines niet op de geplande afstand van minstens 18 kilometer willen hebben. Zij steunen het plan van de gemeenten Zandvoort, Katwijk en Noordwijk om de windmolens op 40 kilometer te plaatsen.

Volgens het Leidsch Dagblad is onder andere gemeenteraadslid Daniëlle Brink initiatiefnemer van de petitie. Brink zegt dat ze de petitie uiteindelijk wil aanbieden in Den Haag. Naast de petitie werken verschillende organisaties ook aan een bezwaarschrift tegen de plannen van het Rijk.

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!