Rotterdamse Maasvlakte krijgt ’s werelds grootste windturbine

GE Renewable Energy en Future Wind hebben bekendgemaakt dat zij een overeenkomst hebben ondertekend voor het installeren van de eerste prototype van de Haliade-X 12-megawatt-windturbine op Rotterdam-Maasvlakte in de zomer van 2019.

Het gaat om een joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland. De overeenkomst omvat een testperiode van 5 jaar en een 15-jarige periode van ‘fullservice’ exploitatie en onderhoud.

Het protoype van de offshorewindturbine wordt op de kust geïnstalleerd zodat er beter getest kan worden. Aan het begin van de exploitatieperiode zal GE Renewable Energy de data verzamelen die nodig zijn voor het verkrijgen van het Typecertificaat, een belangrijke stap in het commercialiseren van het product in 2021.

Inmiddels is op de site begonnen met de voorbereiding voor de installatie. De gondel van het Haliade-X 12 MW prototype zal in Saint-Nazaire worden geassembleerd, de 3 107 meter lange LM-rotorbladen in Cherbourg en de masten in Sevilla. Alle onderdelen worden verscheept naar Rotterdam. Daar worden ze geassembleerd en geïnstalleerd.

Het prototype in Rotterdam maakt deel uit van een investering van 320 miljoen euro in het Haliade-X project dat GE Renewable Energy in maart 2018 bekendmaakte om tot een meer concurrerende bron van schone, duurzame energie te komen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!