1,2 miljoen voor project om vogelsterfte door windmolens te beperken

Een project onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft 1,2 miljoen euro subsidie ontvangen van NWO-TTW om onderzoek te doen naar mogelijke sterfte van duizenden vogels door botsingen met draaiende wieken van windmolenparken op zee. De subsidie wordt gebruikt voor onderzoek naar het vogelgedrag boven de Noordzee, om zo op wetenschap gebaseerde mitigatiemaatregelen te ontwikkelen.

Het project haalde al eens het nieuws omdat het gebruikmaakt van vogelradars. ‘Die kun je vergelijken met de functie van de populaire website Buienradar’, legt projectleider dr. Judy Shamoun-Baranes uit. Zoals de Buienradar radarbeelden van wolken gebruikt om nauwkeurig te voorspellen wanneer het ergens gaat regenen, worden de vogelradars ingezet om te zien waar grote aantallen vogels zijn, hoe snel ze zijn en in welke richting ze bewegen.

Aan de Universiteit van Amsterdam wordt al 15 jaar fundamenteel onderzoek gedaan naar het vlieggedrag van vogels en naar vogeltrek, onder andere met behulp van kleine GPS-trackers (red. zogenaamde UvA-BiTS). Die kennis kan nu gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan een natuur-inclusieve energietransitie.

Shamoun-Baranes: ‘We gaan niet alleen naar trekvogels kijken. We onderzoeken ook het gedrag van individuele meeuwen, de bewegingen van meeuwen rond verschillende broedgebieden en de mogelijk impact van windparken op broedpopulaties. Uiteindelijk brengen we gegevens van de vogelradars, weerdata, het gedragsonderzoek met GPS-trackers, en allerlei andere variabelen samen en kijken we of we er een voorspellingsmodel mee kunnen maken.’

Al dat onderzoek is nodig om uiteindelijk zo precies mogelijk te kunnen voorspellen wanneer grote hoeveelheden vogels door windmolenparken zullen trekken. Die precisie is noodzakelijk omdat er vooralsnog maar één effectieve manier bekend is om de vogels te redden: het tijdelijk stilzetten van de windmolen. Het wegvallen van de stroom van een aantal grote windparken kan echter de stabiliteit van het hele Europese elektriciteitsnetwerk beïnvloeden.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!