200.000 euro voor klassieke Zaanse windmolen die stroom produceert

UTRECHT – De gemeente Zaandam heeft 200.000 euro gereserveerd voor een klassieke Zaanse windmolen die ontworpen is om stroom voor het net te produceren.

Windmolen, Zaandam,
CC BY-SA 3.0

Aan de buitenkant moet de windmolen, De Zaadzaaijer geheten, er uit gaan zien als een klassieke windmolen zoals die vroeger in de regio stond. Aan de binnenkant komen generatoren om stroom op te wekken.

De windmolen is onderdeel van een groter ontwikkelingsplan om een schiereiland te ontwikkelen. Er moeten 60 tot 80 woningen komen en op termijn 6 klassieke windmolens. Het plan komt uit de koker van Stichting Hemmes.

Jaarverbruik 100 huishoudens

De windmolen kan naar verluidt 320.000 kilowattuur produceren per jaar, het jaarverbruik van bijna 100 huishoudens.

Peter Ulle, voorzitter van Stichting Hemmes, benadrukt tegenover de Windenergie Courant dat het om een schatting gaat en dat de huidige windmolen vooral een pilot is. Het is afwachten hoeveel er daadwerkelijk geproduceerd wordt en hoeveel geluidsoverlast er is.

Het gebeurt wel vaker dat oudere windmolens worden uitgerust met generatoren om stroom te produceren, maar het gaat dan om bestaande windmolens.

Minimaal rendementsverlies

Wat nieuw is aan dit project is dat de windmolens van de grond af worden opgebouwd. De windmolen wordt ook ingericht op het produceren van energie. Zo zitten de generatoren meteen achter de wieken om het rendementsverlies te minimaliseren.

In totaal is er 1,4 miljoen euro nodig om de testmolen te realiseren. Stichting Hemmes ging in het voorjaar naar potentiële investeerders, maar het bestemmingsplan bleek het grootste struikelblok. Het plan was nog niet gewijzigd. Nu er subsidie vanuit de gemeente beschikbaar komt, wijst dat ook op vertrouwen vanuit de overheid, zegt Ulle.

Hij schat dat de eerste molen er in 2017 kan staan als volgens jaar het bestemmingsplan wordt aangepast.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!