Amerikaanse trechterwindmolen komt naar Nederland

UTRECHT – Een Amerikaanse maker van een trechterwindmolen heeft een overeenkomst getekend met de Nederlandse investeringsmaatschappij Reikon Beheer om de ‘molen’ hier te realiseren.

Trechterwindmolen,
©: Sheerwind

Dit meldt SheerWind Technology, de fabrikant van de trechtermolen.

Reikon Beheer, een uitgesproken christelijke investeringsmaatschappij, gaat de trechterwindmolen onder de naam NedPowerSWH, een bedrijf uit Spijkenisse, introduceren en dit kwartaal moet het eerste testproject in aanbouw komen.

Een trechterwindmolen draait om het vangen van de wind in een tunnel. Zo wordt de windsnelheid geaccelleerd voordat de wind bij een turbine komt. Deze extra windsnelheid moet voor extra kracht zorgen.

Lage windsnelheden

De technologie van SheerWind heeft meerdere turbines die op de grond zijn geplaatst. Door de trechter zou de turbine, de Invelox genaamd, al bij windsnelheden van 2 meter per seconde stroom kunnen opwekken

Huibert Uittenbogaard, topman van NedPower, zet vooral in op de vertraging die onlangs is ontstaan met de doelstelling wind op zee. De Eerste Kamer stemde tegen een voorstel waar ook regelgeving voor het energienet van de windpark in zat. Hierdoor komt de doelstelling van 14 procent groene energie in 2020 in gevaar.

Trechterwindmolen,
©: Sheerwind

 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!