Eerste offshorewindturbine met Slip Joint-verbinding geïnstalleerd

Het SJOR-consortium heeft de eerste offshorewindturbine met behulp van een Slip Joint-verbinding geïnstalleerd: een succesvolle, kant-en-klare installatie binnen 1 uur.

De windturbine is met succes geïnstalleerd op de eerder geïnstalleerde monopaal. De gebruikte slipverbinding van DOT is een alternatieve verbinding tussen een offshorewindturbine en de ondergrond ervan. Het werkt en ziet eruit als 2 papieren bekertjes die ondersteboven op elkaar zijn gestapeld. De verbinding is gebaseerd op wrijving, waarbij het gewicht zorgt voor een stevige en stabiele verbinding. De installatie gebeurt door de windturbine over de monopaal te schuiven zonder gebruik te maken van voegmiddel of bouten. Dit mechanisme zorgt voor een kostenbesparing in materiaal, uitrusting en personeel en zorgt voor een kortere installatietijd. Het is de eerste keer dat een slip-joint-verbinding offshore wordt ingezet. De windturbine bevindt zich in Eneco’s Princes Amalia Windpark voor de kust van IJmuiden, Nederland. De complete windturbine werd in een enkele lift opgehaald door Heerema’s DCV Aegir vanaf de kade van Sif Rotterdam en getransporteerd naar de aangewezen locatie. De installatie van de windturbine nam in totaal 1 uur in beslag, merkbaar sneller dan de gebruikelijke installatie.

Jan van der Tempel, directeur van DOT: ‘Deze offshore-installatie is een belangrijke mijlpaal in de commercialisering van de Slip Joint.’ De windturbine blijft een jaar lang offshore om gegevens over deze innovatieve verbinding te testen en te verzamelen, waarna de verzamelde gegevens wordt verwerkt en gebruikt voor het valideren van laboratoriumtesten, door zowel de TU Delft als TNO. (foto: DOT bv)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!