Fistuca wint Offshore Wind Innovation Award 2018

Fistuca is de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs van de Offshore Wind Innovation Award 2018. Met een innovatieve onderhoudsvrije verbindingstechniek – de Blue Wedge Connection.

Jasper Winkes wist het publiek en de jury met de innovatieve, onderhoudsvrije verbindingstechniek ervan te overtuigen dat de huidige problemen met bout- en groutverbindingen te omzeilen zijn.

De 3 finalisten mochten in 5 minuten hun innovatie pitchen voor een publiek van offshorewind-experts. Dit gebeurde tijdens de Netherlands Offshore Wind-bijeenkomst. De jury vond de Blue Wedge Connection het meest veelbelovend. Fistuca won met 51 procent van de stemmen.

Al eerder had een vakjury, bestaande uit Edwin van de Brug van Van Oord, Tim Raaijmakers van Deltares en Caspar van der Geest van JBR zich over de aanvragen gebogen en dezelfde keuze gemaakt. Zij waren vooral gecharmeerd van het out-of-the-box concept en de potentiële impact in de offshorewindmarkt.

Fistuca ontwikkelde een wigconstructie die windturbineonderdelen als monopiles en transitiestukken aan elkaar verbindt. De Blue Wedge Connection is niet alleen sneller en goedkoper dan bout- en groutverbindingen. Dankzij de symmetrische krachtsverdeling is deze verbinding onderhoudsvrij en omzeilt ze de mechanische grenzen waar boutverbindingen tegenaanlopen. Ook zorgt de Blue Wedge Connection voor minder installatietijd en is er minder staalgebruik voor monopiles nodig. De jury onderkent de problemen met re-boltingprogramma’s en groutaanpassingen. Deze leiden soms onvoorzien tot hoge onderhoudskosten.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!