Gastles windenergie helpt windmolen project studenten ROC Friese Poort verder

Momenteel werken middenkader engineering studenten van ROC Friese Poort aan een windmolen. Ze hebben in het kader daarvan onlangs een gastles van Mocotech uit Stiens gevolgd.

‘Iedere vrijdag werken onze studenten aan duurzame projecten’, vertelt Siebren Brouwer, docent ROC Friese Poort, enthousiast. ‘Dit zijn levensechte projecten door onze samenwerking met het bedrijfsleven’, vult Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam aan.

Windenergie is een voorbeeld van hernieuwbare energie. ‘We willen dat onze studenten nu al praktijkervaring opdoen met deze nieuwe duurzame manier van energieopwekking’, legt Siebren Brouwer uit. ‘Via Green Energy Services uit Franeker beschikken we over een complete gedemonteerde windmolen, namelijk een WES Tulipo’. In de afgelopen weken zochten de studenten alle onderdelen bij elkaar en bouwden ze de windmolen op in de innovatiewerkplaats. ‘Het doel is om de windmolen te plaatsen op het buitenterrein van de school, als onderdeel van het Duurzaam Doen Huis. Op deze manier maken we duurzaamheid voor iedereen zichtbaar’.

‘Werken aan zo’n windmolenproject vraagt veel van onze studenten’, zegt Siebren Brouwer. ‘Ze komen veel nieuwe dingen tegen en hebben dan ook veel vragen. Daarom heb ik het bedrijf Mocotech benaderd om te fungeren als expert voor onze studenten’. Bij windenergie gaat het om het maken, onderhouden en plaatsen van windmolens. Windmolens zijn momenteel een groeiende tak van sport binnen de technische sector. Op de arbeidsmarkt zijn er volop kansen voor jonge mensen die op zoek zijn naar een baan vol uitdaging en avontuur.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!