Green Deal voor de Dutch Windwheel 2.0

De Windwheel Corporation heeft de nieuwe ontwerpen van de Dutch Windwheel dat de skyline van Rotterdam moet verrijken gepresenteerd. Minister Kamp, gedeputeerde Bom-Lemstra (provincie Zuid-Holland) en wethouder Struijvenberg (gemeente Rotterdam) tekenden in het World Trade Center in Rotterdam bovendien een Green Deal, die de kansen op realisatie van de Dutch Windwheel moet vergroten.

Medio 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel: een iconisch gebouw dat onder meer woningen en een attractie bevat. Het radicale ontwerp omarmt maximaal de mogelijkheden van energieproductie en beleving. Het is ontworpen voor doorgaande innovatie en hergebruik en wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. De visie van de Dutch Windwheel ging de wereld over: internationale media berichtten massaal over het project, tot aan het Chinese journaal aan toe. Om een zo circulair, duurzaam en gezond mogelijk gebouw te realiseren en het energie-opwekkend vermogen maximaal te maken, spraken de initiatiefnemers de ambitie uit de Dutch Windwheel uit te rusten met geavanceerde technologische oplossingen, die deels nog (door)ontwikkeld moeten worden.

Daaraan wordt inmiddels gewerkt door een innovatieconsortium bestaande uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Siemens, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation (waarin de Rotterdamse bedrijven BLOC, DoepelStrijkers en Meysters zijn vertegenwoordigd). Het doel van het consortium is om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten met behulp van klimaat architectuur en geavanceerde technologie.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!