‘Grote windparken leveren minder stroom op dan verwacht’

AMSTERDAM – Grotere windparken leveren minder stroom op dan sommige ontwikkelaars verwachten.

C: mooste
C: mooste

Dit stelt de Amerikaanse onderzoeker Lee Miller die verbonden is aan het Max Planck Instituut in Duitsland, tegenover radiozender BNR.

Hij en collega’s deden onderzoek naar de prestaties van windmolens van een gesimuleerd windpark in de winderige Amerikaanse staat Kansas.

Windmolens die achterin een windpark stonden, vingen minder wind dan de windmolens die in het begin waren gebouwd. Na een rij windmolens van 5 kilometer zou de productie echt worden beïnvloed. 

Windpark Borssele

“Kleinere clusters zijn erg succesvol en dan zegt iemand: we nemen dit geïsoleerde cluster en vermenigvuldigen het 8 keer zodat we 8 keer zoveel stroom produceren en dat is waar ik het mee oneens ben. Dat is waar de rekensommetjes uit elkaar vallen”, legt Miller . 

Volgens Miller kan een windpark maar voor elke vierkante meter maar 1 watt vermogen opwekken. Volgens dit cijfer kan het geplande windpark voor de kust van Borssele ook nooit een vermogen van 1.400 megawatt leveren. 

Miller zijn onderzoek richtte zich vooral op een windpark op land, maar er zou op het eerste gezicht geen bewijs zijn voor verschillen tussen windmolens op land en zee.

“Ik weet persoonlijk niet hoe we verder dan de 1 watt per vierkante meter kunnen komen”, stelt hij verder, “Maar de 1 watt per vierkante meter is ook nog niet breed geaccepteerd. Ik sta open voor andere argumenten. “

Lees hier het onderzoek van Miller en zijn collega’s

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!