Amerikanen willen 200 meter lange rotorblad voor windmolen maken

UTRECHT – Amerikaanse onderzoekers hebben het plan opgevat om een rotorblad voor een windmolen te maken van maar liefst 200 meter lang, ruwweg net zo lang als de hoogste windmolens in Nederland.

Rotorblad,
©: Sandia Laboratories

Een rotorblad van dergelijke lengte kan een offshore windturbine opleveren met een capaciteit van 50 megawatt, zogenaamde ‘exascale’ windturbines.

De plannen klinken extreem, maar in de Verenigde Staten is een groot samenwerkingsverband opgezet om onderzoek te doen naar het rotorblad.

Zo zijn onderzoekers van de universiteiten van Virginia, Illinois en Colorado betrokken net zoals onderzoekslaboratoria Sandia National Laboratories en de National Renewable Energy Laboratory.

2 keer zo lang

Verder werken turbinefabrikanten General Electric, Siemens en Vestas mee aan het project. Vanuit het Amerikaanse ministerie voor Economische Zaken is er subsidie.

Een rotorblad van 200 meter is ruim 2 keer zo lang als de bladen die nu gebruikt worden in de sector. De grootste windturbines die nu commercieel worden gemaakt, hebben een rotorblad van 80 meter en een vermogen van 8 megawatt.

Om de stap te maken naar 200 meter, denken de onderzoekers onconventioneel. “Conventionele rotorbladen zijn duur om te fabriceren, installeren en te onderhouden boven de 10 tot 15 megawatt”, legt Todd Griffith, onderzoeker bij Sandia, uit. “Ze moeten stijf zijn om metaalmoeiheid te voorkomen en het risico te elimineren dat ze de toren raken bij harde wind.”

Benedenwinds

De nieuwe rotorbladen worden gebaseerd op een eerder ontwerp van Sandia Laboratories voor een 100 meter lange wiek. In dit ontwerp wordt de windmolen benedenwinds geplaatst, waarbij de wind van achteren van de windmolen komt.

In onderstaande afbeelding is het ontwerp, geïnspireerd op een palmboom, uitgetekend. Afhankelijk van de windsnelheid worden de rotorbladen verder uitgeklapt of juist ingeklapt. Bij gevaarlijke snelheden worden de rotorbladen volledig ingeklapt om schade te voorkomen. Bij lage snelheden zijn de bladen volledig uitgeklapt om de productie te maximaliseren.

Rotorbladen,
©: TrevorJohnston.com/Popular Science

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!