Henriëttedreef test windenergie met PowerNEST

Op het dak van een hoogbouwflat van woningcorporatie Bo-Ex aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht is als onderdeel van een test de PowerNEST van IBIS Power geplaatst. Deze wekt energie op uit wind en zon, en wordt de komende 2 maanden getest op energieprestaties in de stedelijke omgeving en op respons van bewoners en omwonenden. De proefplaatsing is een onderdeel van het project ‘Inside Out’ en is nauw voorbereid door Bos Installatiewerken.

Voor het eerst staat de PowerNEST in een stedelijke omgeving op het dak van de 10-hoogflat van Bo-Ex; tot nu toe stond deze slimme combinatie van een interne verticaal draaiende turbine met zonnepanelen in Eemshaven. Wanneer de proef succesvol blijkt, wil het Inside Out-consortium deze vorm van energieopwekking toepassen bij de duurzame renovatie van de Henriëttedreef.

Woningcorporatie Bo-Ex onderzoekt met het Inside Out-consortium hoe de jaren ’60-’70 hoogbouwflat aan de Henriëttedreef energieleverend gemaakt kan worden. Onderdeel hiervan is de proefplaatsing van de PowerNEST op het dak van de flat om inzicht te krijgen hoeveel wind- en zonne-energie opgewekt kan worden in stedelijk gebied.

Bewoners en omwonenden van de Henriëttedreef worden nauw bij de proef betrokken: voor het slagen van de test is het cruciaal dat zij geen overlast ervaren. Bij voldoende energieopwekking en positieve respons van de omwonenden, is Inside Out een stap dichter bij het realiseren van de ambitie om de 10-hoogflat te renoveren tot een energieleverend wooncomplex.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!