Kleine windturbines wekken als ‘bladeren’ geluidloos stroom op

AMSTERDAM – 3 jaar lang heeft een team van Franse ingenieurs gewerkt aan het integreren van windturbines in het straatbeeld. Het resultaat is de ‘Wind Tree’, een meters hoge kunstmatige boom met kleine windturbines als bladeren.

wind tree blokHet gevaarte is een idee van Jérôme Michaud-Larivière die het komende jaar de boom gaat verkopen via de startup New Wind.

Hij zou op het idee zijn gekomen toen hij op een plein bladeren aan bomen zag trillen terwijl er geen wind was. De energie zou ergens vandaan moeten komen en omgezet kunnen worden in watts.

Een prototype van 8 meter hoog staat in de Franse regio Bretagne in Pleumeur-Bodou. De boom heeft met 27 kleine turbines een vermogen van 3,1 kilowatt tegen een kostprijs van 29.500 euro.

wind-tree-wind-turbine-3100-watt-wind-turbine

Michaud-Larivière hoopt dat de boom uiteindelijk gebruikt kan worden bij huizen en in steden. Doordat de kleine turbines bijna geen geluid maken, zijn ze daar erg geschikt voor.

De boom zou ook op twee keer zoveel dagen windstroom kunnen produceren dan een conventionele windturbine en ook met lagere snelheden. Bij een gemiddelde windsnelheid van 3,5 meter per seconde in een jaar is de boom al winstgevend, aldus de uitvinder.

In mei dit jaar wordt de Wind Tree tentoongesteld bij een conferentie in Parijs.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!