KNMI gaat metingen windsatelliet Aeolus verwerken

Het KNMI zal betrokken worden bij de nieuwste windsatelliet met de naam Aeolus. Met windmetingen van Aeolus is men beter in staat om weermodellen bij te sturen. Dat zorgt voor betere weersverwachtingen. Het KNMI is mede verantwoordelijk voor het verwerken van de satellietmetingen tot windprofielen die door weercentra wereldwijd gebruikt worden

Dankzij weersatellieten zijn er al windmetingen aan het zeeoppervlak. Maar de huidige weersatellieten zijn niet in staat wind op grotere hoogten te meten. En juist de wind op grotere hoogten speelt een belangrijke rol bijvoorbeeld bij het ontstaan van depressies boven de Atlantische Oceaan die bepalend zijn voor het weer boven Nederland een paar dagen later. Met windmetingen van Aeolus is men beter in staat om weermodellen bij te sturen en dat zorgt voor betere weersverwachtingen.

Aeolus vaart mee aan boord van het cargoschip Ciudad De Cadiz over de Atlantische Oceaan. Begin juli komt hij op de lanceersite aan in Frans Guyana. Het KNMI is sinds 1992 betrokken bij de voorbereiding van de Aeolus-missie, die wordt  gecoördineerd door de Europese ruimtevaart organisatie (ESA). Het KNMI heeft bijgedragen aan het ontwerp, de keuze en de ontwikkeling van de missie, ter voorbereiding op de wetenschappelijke en operationele exploitatie van haar gegevens na de lancering op 21 augustus 2018 vanuit Frans Guyana.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!