Lagerwey introduceert waterstofwindturbine

Lagerwey presenteert op de Hannover Messe de waterstofwindturbine. De waterstofwindturbine is volgens het bedrijf een voorbeeld van hoe de integratie van verschillende duurzame technieken elkaar én het toekomstige duurzame energiesysteem versterken.

De Lagerwey waterstofwindturbine, met een vermogen van 4,8 megawatt, zal geschikt worden gemaakt om elektrolysetechnologie in te bouwen. Door de integratie van beide technieken kunnen er veel componenten weggelaten worden waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt. In 2019 moet de eerste waterstofmolen ter wereld een feit zijn.

Dat is de inzet van een samenwerkingsovereenkomst tussen duurzamewaterstofleverancier HYGRO, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN. Lagerwey plaatst de eerste waterstofwindturbine in het windturbinetestveld van ECN in de Wieringermeer. De waterstofwindturbine komt in 2 varianten. Een variant die alle windenergie omzet in waterstof (voor industrieel gebruik) en een hybride variant die zowel groene stroom als waterstof kan leveren (voor lokaal gebruik).

Windenergie omzetten in waterstof lost volgens het bedrijf het probleem op van het fluctuerende aanbod van windenergie. Op winderige dagen wekt een windturbine meer energie op dan wellicht verbruikt wordt, deze wordt deels omgezet in waterstof en kan worden opgeslagen. Op windluwe dagen is er dan alsnog groene energie voorhanden. Met name voor transport is het overstappen op groene waterstof een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de sector.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!