Meer ruimte voor windturbines EAZ in Groningse gemeenten

UTRECHT – De Groningse gemeenten Slochteren en Menterwolde hebben beleid opgesteld om kleinere windmolens, tot een ashoogte van zo’n 15 meter, te stimuleren.

EAZ,
©: EAZ

Het wordt straks eenvoudiger om in de gemeente Slochteren een omgevingsvergunning te krijgen voor een kleine windmolen.

Specifiek richten de gemeenten zich op de kleine turbines van EAZ Wind uit Overschild, een bedrijf van een groep jonge ondernemers uit Enschede.

De windmolen is populair in Groningen. In veel delen van de provincie mag de windmolen vrij makkelijk worden geplaatst. In andere provincies gelden vaak meer regels.

Toegankelijke schaal

Slochteren haalt ook aan dat de windmolen een toegankelijke schaal heeft en door de natuurlijke uitstraling goed in te passen is in het landschap. “De lokale productie en het technologische karakter zorgt voor extra werkgelegenheid en kennisontwikkeling in de regio”, aldus de gemeente.

In eerste instantie was de windturbine niet toegestaan in de bestemmingsplannen van de gemeente, maar in het laatste jaar werden al vergunningen afgegeven voor 4 locaties in Slochteren.  

Menterwolde werkt in het beleid voor kleinschalige windturbines samen met Slochteren. In Menterwolde wordt het beleid begin 2016 ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Lees ook: Oud-studenten Twente willen opschalen met productie kleine houten windmolen & Inwoners Groningse wijk willen samen kleine windmolen nemen

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!